Het leer van saxofoonpolsters is in veel gevallen behandeld met waterafstotende middelen zoals siliconen. Dit is belangrijk voor de levensduur van je polsters. Maar, er zijn nogal wat (te dure) polsters op de markt waarvan wordt geclaimd dat ze “beter” zijn omdat ze van een speciaal soort leer gemaakt zijn, namelijk kangaroeleer. Het zijn net deze polsters die in deze simpele test door de mand vallen.

Ik laat simpelweg een druppel water vallen op de polsters. Als het water in de polster trekt is deze poreus en laat dan niet enkel water door, maar ook lucht! De gevolgen hiervan vertalen zich in een sax die stoffig en dof klinkt. Hoe goed je sax ook sluit, als de lucht door het leer vd polsters lekt voelt de sax minder levendig dan eentje met luchtdichte polsters (moeilijk om te omschrijven in woorden, maar jullie snappen het denk ik wel). Een ander groot nadeel is dat wanneer het vocht door het leer in het vilt van de polster trekt het vilt opzwelt en je sax niet meer goed sluit.

Er is slechts een merk dat kangaroeleer gebruikt dat (meestal) wel luchtdicht is. Als je graag wil weten welk merk en type dat is mag je me een maitlje sturen.

Je kunt polsters zelf behandelen met producten zoals zadelolie, meubelolie, leerreiniger, padlife, siliconenspray, enz om het leer te voeden en te beschermen tegen vuil en vocht, maar dit maakt ze niet luchtdicht! Het nabehandelen werkt op zich goed als je met de producten weet om te gaan. Een behandelde poreuze polster kan luchtdicht gemaakt worden met lak, alhoewel ik nog niet zeker weet hoe lang dit dan zo zal blijven.

De meest gebruikte Europese polsters zijn behandeld maar lang niet alle zijn luchtdicht. Check bij je reparateur welke polsters hij/zij gebruikt en vraag of ze getest zijn op poreusheid, want dit maakt een enorm verschil op hoe de sax voelt/speelt!

Ik noem hier geen merknamen, dat is bewust zo gedaan.

Hopelijk vonden jullie dit interessant!

Daniƫl