De enige blijvende en meest effectieve manier om speling weg te halen is door nieuwe assen te plaatsen, ook wel mechanische revisie genoemd. Deze precisie klus kost veel tijd, maar het resultaat is enorm bevredigend. Als eenmaal alles op zijn plaats zit heb je een sax die als nieuw loopt, zonder wiebelende (en dus onmogelijk goed af te stellen) en rammelende kleppen.

  •     Eerst wordt er bepaald hoe dik de nieuwe as moet zijn. Meestal is de nieuwe as ± 0.07 mm dikker dan de oude (versleten, verroeste, kromme) as. Hierdoor is niet alleen de speling van de klep op de as weg – axiaal en radiaal – maar ook de speling die onstaat in de zuiltjes/torentjes. Dit laatste is vaak een gevolg van een laks produktieproces.
  •     Het zoeken naar de juiste schroefdraad is soms een moeilijke taak omdat er vele soorten schroefdraad in de omloop zijn waarvan sommige niet meer gemaakt worden. In het geval van Amerikaanse saxen gaat het om UNC/UNF schroefdraad. Europese en Aziatische instrumenten hanteren metrische schroefdraad.

Een ruime voorraad assen én schroefdraad snijgereedschap is essentieel voor dit soort veeleisende restauraties!

Groeten, Daniël 🎷
www.safesax.nl